Vilken hudtyp har du?

Hudtyp, ansiksvård, hudvård, normal hy, torr hy, blandhy, fet hy

Har varit runt på internet, bläddrat i tidningar och letat efter olika inledningar av hyn. Här är resultatet, precis som jag lovade. Mycket nöje!

Man kan kalla det att människans kvalitet på ansiktets hy delas in i fyra kategorier.
Dessa kategorier är:
Normal hy
Torr hy
Blandhy
Fet hy

För äldre finns även en extra kategori, mogen hy, denna kategorin tas dock ej upp i detta inlägg..

Normal hy har man om man inte har problem med sin hy. Man har inga finnar och är inte torr. Men dock är det inte vanligt att ha normal hy. De flesta med normal hy är barn som änu inte kommit upp i puberteten samt ett fåtal ungdomar och vuxna.

Behandla normal hy: Men trots att man inte har problem med hyn behöver den ändå underhållas för att "hålla sig" normal. Använd hudvårdsprodukter som är avsedd för alla hudtyper eller normal hy.

Torr hy kännetecknas av att man lätt blir röd och fnasig om man till exempel badat i varmt vatten eller varit ute när det varit minusgrader. Man kan känna att ansiktet stramar efter att man tvättat ansiktet. Man har sällan synliga pormaskar eller finnar. Man kan till och med flagna.

Behandla torr hy: torr hy kan inte själv bilda fett. Därför måste man ge huden fett utifrån. Smörj in ansiktet med en fet kräm och sov gärna med en speciell nattkräm.Tänk på att använda ögonkräm, en återfuktande ansiktsmask(helst minst två gånger i veckan) samt att skydda ansiktet från starkt solljus.  Istället för rengöringskräm kan man använda rengöringsmjölk. Det är av största vikt att man använder produkter avsedd för torr hy!

Fet hy: har man fet hy så glänser t-zonen (panna, näsa, haka.) Man har synliga porer och får ofta finnar. Många med fet hy lider av akne.

Behandla fet hy: lider du av akne finns bra produkter på Apoteket, är det riktigt besvärligt kan du boka tid hos läkare som kan skriva ut medicin man tar via munnen. Man måste pyssla om sin hy dagligen! Använd gärna en djuprengörande ansiktsmask. Det finns ansiktskrämer med mattande effekt som mattar ner t-zonen. Så lider man av glansighet är det ett bra tips!

Blandhy: är den vanligaste hudtypen men kan tyvärr även klassas som den besvärligaste. Man har fet t-zon, har benägenhet att få finnar (eller akne) samtidigt som man är torr (eller normal) på kinder och resten av ansiktet.

Behandla fet hy: använd gärna ansiktsvatten endast i t-zonen.Växla mellan att använda ansiktsmasker som är djuprengörande och fuktgivande. Använd produkter avsedd för blandhy.



Kan också tillägga
att har man torr hy brukar besvären öka på vintern(då luften ofta är väldigt torr) och har man akne kan det lindras på sommaren, vid solljus.


Fotnot: När jag ger tipsen på hur man ska behandla hyn skriver jag det som är extra viktigt att tänka på, men man ska utgå från de olika "ansiktsvårdssteg" jag skrev i ett tidigare inlägg idag. inlägget ligger inne på kategorin ansiktsvård, under detta inlägg)

Sköt om din hy!
Hoppas vi ses snart igen!

Detta inlägg är intressant


Kommentarer





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback