Hjälp till att plåstra om en sjuk värld!



Ni vet sedan tidigare mitt engagemang för att bota världssvält och skapa fred på jorden. Jag fick ett pressbrev från Läkare utan gränser där de bad mig hjälpa till att belysa en kampanj de kommer börja med nu på måndag - "Hjälp oss plåstra om en sjuk värld". Det är en självklarhet och en ära för mig att hjälpa till att sprida kunskaperna om hur många människor som dör av banala sjukdomar som knappt finns i Sverige varje dag och hur lite det krävs för att bota.

Några exempel:
Luftvägsinfektion - innebär allt från förkylning till lunginflamation. Lunginflamation kan snabbt bli dödligt för små barn och idag finns ett vaccin mot vissa typer av lunginflamation som dock är för dyrt för att användas i utvecklingsländer.
Malaria - varje år insjuknar flera hundra MILJONER människor i malaria och över en MILJON dör varje år. Varje minut dör två barn av malaria. Behandling mot malaria kostar 5 kronor. (när jag var i Tanzania kostade en behandlingskur med tabletter i tre dagar ungefär 80 svenska kronor hos vårdcentralen. Människorna i byarna runt om hade inte råd med detta utan drack vatten och motionerade istället, dock vet jag inte om det fungerade som ett säkert botemedel...)
Undernäring - 195 MILJONER barn under fem år är undernärda (det bor nio miljoner människor i Sverige, 19 miljoner människor i New York, 35,7 miljoner människor i Tokyo och 62 miljoner i hela Storbrittanien). Grav undernäring är ett medicinskt tillstånd och kräver vård.Det kostar 125:- att bota ett undernärt barn och det blir helt återställt efter 45 dagar.
Diarresjukdomar - var 15 sekund dör ett barn av dålig mage. En miljard människor saknar tillgång till rent vatten vilket gör att man tvingas dricka vatten med bakterier och parasiter. Diarre leder ofta till uttorkning. Det kostar 50:- att rena FEMTUSEN LITER vatten men ändå dör två miljoner barn varje år av diarresjukdomar.
Mässlingen - en sjukdom som är i stort sett helt utrotad i västvärlden men där barn i uländer är extra utsatta. Var tionde barn som insjuknar dör. Vaccin mot mässlingen kostar 1,50:-!



Ska dessa barn straffas för att de fötts på fel plats på jorden? (Bilder tagna av mig i Nzega, Tanzania. Copy forbidden!!)

Från idag - 31 december kommer Läkare Utan Gränser bedriva en kampanj för att belysa dessa skitsjukdomar. På deras kampanjsida kan man köpa virtuella plåster och sätta på valfritt ställe på jorden. Plåstrerna kostar inte mycket men pengarna går till att ge människor den vård de behöver.

50:- räcker till att vaccinera 33 barn(= mer än en hel skolklass i en genomsnittsskola i sverige) mot mässlingen, behandla tio barn mot malaria (= nästan en hel småbarnsavdelning på en genomsnittsförskola i Sverige) eller rena 50 000 liter vatten(hur många liter vatten dricker du om dagen?)
Vad får du för 50 kronor i Sverige?




Kommentarer
Postat av: elizia

svar: Visar det när jag har fått sakerna, hihi! vad fin blogg du har förresten! :)

2011-11-25 @ 18:00:56
URL: http://elizius.blogg.se/
Postat av: frida

ja världen är rätt sjuk ibland

2011-11-25 @ 22:45:04
URL: http://fridaz.se





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback