Vilka kemiska ämnen ska man undvika?

När man använder sig av nopoo undviker man vissa ämnen som är skadliga för hud, hår och miljö och som är framställda på kemisk väg. Man väljer själv hur långt man går med sitt "nopooande". Vissa utesluter all komersiell hud-och hårvård medan andra är medvetna om vilka kemiska ämnen ens produkter innehåller och utesluter de "farligaste" ämnena.

Nedan kommer en lista på de ämnen alla ska undvika i sitt hår och på sin hy:
Silikoner. Finns ofta i balsam och hudcremer. Lägger sig som en hinna på hårstrået och gör att håret upplevs som mjukt och glansigt. Silikoner är svårt att tvätta ut och man behöver ett sistaschampo för att tvätta ur silikoner ur håret. Kolla i innehållsförteckningen efter ingredienser som slutar på -xaine eller -cone. De är alla benämningar på olika silikoner!
Mineraloljor. Finns i de flesta hud-och hårvårdsprodukter. Trots namnet mineralolja innehåller denna olja inga mneraler. Mineralolja är det som blir kvar när man utvinner bergolja. Det är alltså rester. Mineraloljor är billigt att framställa och därför finns de i massor av olika produkter som "utfyllnad". Det är mineraloljor som gör att man blir beroende av läppbalsam och handcremer. Den ger en falsk känsla av återfuktning men täpper igen porerna och torkar ut huden. Använder man schampo och balsam med mineraloljor kväver den hårsäckarna, torkar ut håretoch gör att håret växer långsammare. Dessutom torkar den ut hårbottens viktiga fuktbalans. Finns i allt från pumptvål, badskum, diskmedel, olja till symaskin, schampo och balsam. Kolla i innehållsförteckningen efter ord som innehåller paraffin, vaseline och som slutar på -cane. E-benämnigen för mineraloljor är E 905.
Sulfater. Viktigaste sulfaterna att undvika är SLS (sodium laurenth sulfate), SLES(sodiumlauryl sulfate), ammonium lauryl sulfate och ammonium laurenth sulfate. Ditt sistaschampo ska dock innehålla SLS och/eller SLES men INTE mineraoljor eller silikoner. Ovan nämnda sulfater är de enda kemiska produkter som kan tvätta bort silikoner och mineraloljor från håret. SLS och SLES finns i "rengöringsmedel" som schampo, duschcreme och pumptvål. Man tror att SLS tränger in i hårets öppna fjällskikt (som ni säkert hört  om) och gör att håret inte kan stänga sig vilket torkar ut håret inifrån.
Alkoholer. Vissa alkoholer är uttorkande (undvik!) medan andra är återfuktande och skonsamma. Ang. alkoholer väljer du själv hur noggran du vill vara med ditt nopooande. Alkoholer går bra i små mängder men verkar uttorkande i större mängd. Etanol, alkohol denat, isopropyl alcohol är tre alkoholer som man ska undvika (framförallt om de står i början av innehållsförteckningen)


Frisörprodukter då, är inte de bättre? I många fall innehåller produkter köpta hos frisör ÄNNU större mängd av ingredienserna ovan eftersom de är dyrare och kunden därmed KRÄVER ett bättre resultat än schampot fruktis 25 kronor från ICA. En tanke som är bra att ha i bakhuvudet!



Kommentarer
Postat av: Mathilda

Usch, bra med tips på detta, så svårt att veta vad man ska undvika tycker jag!

2012-02-20 @ 18:08:40
URL: http://ohyesohyes.blogg.se/
Postat av: Alexandra (KAKHUSET)

Åh så bra inlägg! :) Kan du inte komma med tips på vanliga shampoo/balsam som INTE innehåller dessa farligheter? Vore grymt!

2012-02-21 @ 11:12:46
URL: http://www.kakhusets.se





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback