Börja tvätta håret enligt nopoo

Att tvätta håret enligt nopoometoden är rätt speciellt. Man använder inget schampo. Schampot innehåller starka rengöringsmedel som har visat enligt amerikanska studier att barn kan få ögonproblem om de får dessa rengöringsmedel i ögonen, man kan även få allergiska reaktioner av olika slag. De rengöringsmedel att hålla extra koll på är SLES(Sodium Laureth Sulfate) och SLS(sodium launtry sulfate). Dessa finns även att hitta i rengöringsmedel till huset. Kan vara nåt att tänka på när man tvättar håret med samma saker som toaletten... Balsam kan man dock använda såvida de inte innehåller sulfater, silikoner, mineraloljor, alkoholer(vissa alkoholer är dock ok då de är vårdande) och parabener. Dessa lägger sig som en hinna över håret vilket gör att håret aldrig blir riktigt rent.

Man tvättar alltså håret med ett schampo som innehåller starka rengöringsmedel för att få bort silikoner och mineraloljor. Sedan appicerar man återigen silikoner och mineraloljor i håret tack vare ens balsam. SLS och SLES tvättar bort hårbottens naturliga fetter vilket resulterar att håret blir fett fortare. Detta leder till en ond cirkel att hårtvättande och föroreningar i avloppen.


Den vanligaste tvättmetod enligt nopoo är balsammetoden. Då tvättar man håret med ett godkänt balsam som inte innehåller silikoner eller några andra svartlistade ingredienser. För att kunna tvätta håret på detta sätt måste man dock göra en sistatvätt med schampo. Detta schampo ska innehålla rengöringsmedlena SLS eller SLES då det är det enda som kan tvätta bort silikoner och mineraloljorna från håret. Efter den sista schampotvätten kan man börja med balsammetoden såvida det är ett godkänt balsam.

Det finns en mängd andra sätt att tvätta håret. ed bikarbonat till exempel, eller med ägg eller vad sägs om honey wash?! Klart färre ingredienser och klart skonsammare för hår, hårbotten och miljö.


Jag har köpt ett sistaschampo på apoteket. Alla apolivas produkter är godkända enligt nopoo. Jag köpte en reseförpackning då man inte behöver schampo speciellt ofta. Det är ju framförallt då som sistatvätt och sedan nån gång då och då när man fått beläggningar på håret. Tex efter hårfärgning eller en period med mycket stylingprodukter.

Schampon som är "big nonos" är Garnier fructis och VO5 - i stort sett i alla fall!



jag hade tänkt skriva en lista på en del godkända schampon och balsam som finns på marknaden. Förvånande nog är det faktiskt majoriteten av de godkända schampon och balsamen som kommer från budgetmärken (fruktis, loreal, apoliva mm)

Kommentarer
Postat av: Jennifer

Sv: Ja dem är riktigt bra dem böckerna :) Trevlig blogg du har, härliga tips :)

2011-08-17 @ 15:13:06
URL: http://brunettjen.blogg.se/
Postat av: fia

skriv gärna en lista, eller skicka bara en kommentar till mig om vilka som finns, räcker med något vanligt som går att köpa på de flesta affärer! riktigt bra blogg med användbara tips!

2011-08-17 @ 22:43:12
URL: http://fiaanderssons.blogg.se/
Postat av: Anna

Den där listan ser jag fram emot, speciellt balsamlistan då jag tänkt svänga över till balsammetoden själv och bara köra med schampo när jag använt hårspray.

2011-08-21 @ 00:45:16
URL: http://ystravirvelsvans.blogg.se/
Postat av: ida

Var med på dagens blogg!

http://idahtt.blogg.se/2011/august/dagens-blogg-2.html

2011-08-21 @ 00:55:09
URL: http://idahtt.blogg.se/
Postat av: rebecca

fin blogg! följas via bloglovin? :)

2011-08-21 @ 01:24:12
URL: http://pitchtjejen.blogg.se/
Postat av: Anonym

kolla min blogg:D

2011-08-21 @ 01:41:32
URL: http://vafanheterjag.blogg.se/





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback