Favoritsommarinlägg del 1

Här kommer ett gäng inlägg som jag publicerade förra sommaren och som jag tycker är så bra ochfortfarande användbara att de kan publiceras och läsas igen.

Många nordbor har ljus eller mycket ljus hud vilket gör att man inte kan vistas i solen en längre tid utan att bli bränd. Det innebär att man måste smörja in huden med solskyddsfaktor förm att undvika att bli bränd.

Har man blivit bränd för många gånger ökar risken för hudcancer!

Karaktärsdragen för en:
mycket ljus hudtyp är att de första dagarna bränner man sig och blir knallröd, man har blont eller röd hårfärg, man har ljus hy med fräknar under vinterhalvåret
mellanljus hudtyp är att man bränner sig och blir röd innan man får färg, man har blont eller ljusbrun hårfärg och man har ljus hud under vinterhalvåret
olivhudtyp är att man blir brunröd och sen brun under de första soldagarna, man har brunt eler mörkbrunt hår, man har mellanmörk hud som är svagt olivfärgad under vinterhalvåret
mörk hudtyp bränner sig aldrig utan får färg direkt, hårfärgen är svart, har alltid en mörk hud

Ju ljusare hud man har desto mer försiktig måste man vara att vistas i solen. Man bör ha hög solskyddsfaktor, inte vara för länge i solen och täcka huden med t-shirt, short och keps.

För ljus hud rekomenderas spf 20
För mellanljus hud rekomenderas spf 15-20
för olivfärgad hud rekomenderas spf 15-20
för mörk hud rekomenderas spf 10-15



Man bör smörja in huden varannan timma om man solbadar en hel dag, dessutom måste man bättra på skyddet efter varje gång man badat.

Tips: solskyddsfaktor är inte bara till för att undvika solbränna och hudcancer utan gör också att den bruna färgen håller längre. Används solskyddsfaktor om du vill bli brun länge alltså! Byt solkräm varje år. En solkräm blir gammal om den ligger oanvänd i ett helt år!!

Kommentarer





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback