Det medvetna valet - smör istället för margarin

 
Smör/margarindebatten har hållt på en tid nu och jag har gjort mitt val. Jag köper aldrig något annat än bregott. Till bakning använder jag smör. Steker gör jag i smör(eller veg.olja).
 
Köp bregott/smör och använd till allt som smör används till och du får hem:
Pastöriserad grädde, rapsolja, mjölksyrakultur, salt 1,2%, vitamin A och D = Sex ingredienser (källa)
 
Köp margarin, till exempel Becel(som lurar stackars äldre att det ska sänka deras koleterolvärde, och som lurar folk att det tillgodoser deras omega3behov) och du får hem:
Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, växtsterolestrar (12,5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (0,8%), emulgeringsmedel (lecitin, E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett, E476 polyglycerolpolyricinoleat), kärnmjölkspulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer = 19(NITTON(!!!!!!) ingredienser. (källa) Varav två e-ämnen:
E471 som är ett emugleringsmedel. Även kallad mono- och diglycerid av fettsyror och kan produceras syntetiskt, animalist och vegetabiliskt i en komplicerad process.(källa: boken äkta vara av Mats Eric Nilsson) (förstår du fortfarande inte vad det betyder? Du är inte ensam. Det enda jag förstår att jag inte vill ha det i min kropp!)
E476 är ett syntetiskt emugleringsmedel (källa)
 
Prisskillnaden är marginell, smörsmaken är godare. Visst smöret är hårdare, men vänta i två minuter då!! Jag är övertygad om att all skit margarin innehåller förkortar ditt liv mer än två minuter (konsekvenser vi ännu inte sett!!)
 
En liten parantes
Bregotts innehållsförteckning stod klartoch tydligt på deras hemsida. Väl inne på Becels hemsida var det inte fullt så enkelt att hitta fullständig innehållsförteckning. Innehållsförteckningar på deras margarinprodukter existerar INTE på hemsidan(bara det ett wakeupcall!!) däremot en fullständig lista på produkternas resp. energivärde i form av energi, protein, kolhydrater etc.
 
Och det där med att Becel innehåller omega3 är ju förvisso helt sant. Men du behöver få i dig knappt ett kilo margarin/dag för att det ska ge effekt. Bättre då att äta fet fisk/omega3kapslar. Eller?
 
En liten parantes nr 2
På tre år har försäljningen av Bregott ökat med 40%(!!!!!!!) vilket är helt sjukt galet!!
På fyra år har försäljningen av lättmargarin mer än halverats(!!!!)
 
 
 
En liten parantes nr 3
Många livsmedelsföretag vill gärna framstå sig själva som hälsosamma, nyttiga och bra(naturligtvis. Allt handlar ju om pengar!) så även om vi nu vet att Becel är skit - trots deras reklam från läkare och om bra hjärtan. Även Flora är av samma skit. Flora som i reklamer ses väldigt hälsosamt och som jag trodde var ettalternativ till Bregott till en början. En nyckelregel: köp Bregott och endast Bregott samt produkter där de är tydligt märkta med SMÖR!
En liten parantes nr 3
Margarin och annat äckelpäckel bidrar enligt studier till astma, eksem, allergier, reumatism och tarmsjukdomar. Och margarin i synnerhet till astma för barn.(källa som dessutom länkar till åtskilliga vetenskapliga studier i ämnet)
 

Och en sista grej
Varför var det nån som valde att tillverka margarin när smör funkar suveränt? Jo, år 1866 sa den franske kejsaren Nepoleon III att den som fick fram ett billigare alternativ till smör skulle ersättas med en betydande summa pengar. Sagt och gjort. Tre år senare uppfann kemisten Hippolyte Mege-Mouries margarinet genom att komma på att man kunde smaksätta talg från nötkreatur och på så sätt få till en blandning som liknade smör. I dagens läge har processen utvecklats och margarin har kommit att bli en hårt processerad industriprodukt. I de flesta margarin tillsätts dessutom ett aromämne för att ge en liten smörsmak. Margarin är billigare att framställa än smör, varför är då priset ofta detsamma eller dyrare än smör? Och för att locka till sig kunder tillsätts omega 3, extra vitaminer och marknadsförs som hälsoprodukter för den medvetna människan. Usch!!!
 
 
Margarin och smör används till detsamma, ser likadant ut, smakar likadant(nåja...) och ligger på samma plats i butiken till i stort sett samma pris. Det tar inte mycket av din tankeverksamhet att välja smör istället för margarin.

Kommentarer
Postat av: Emelie

Hej, var gärna med i Dagens Blogg!
Direkt Länk: http://emeliesfoton.blogg.se/2012/october/dagens-blogg.html#comment

2012-10-05 @ 17:56:43
URL: http://emeliesfoton.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback